Domuz ürünleri içeren kedi-köpek maması satışı caiz mi?

Bildir
Soru

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Bildir
İptal etmek

İçerisinde domuz eti, domuz yağı gibi domuz ürünleri bulunan kedi-köpek maması satmak, bu ürünlerin ticaretini yapıp bunlardan kazanç elde etmek caiz midir? Şayet caiz değilse bu durumdan haberdar olmadan önce alınmış olan domuz ürünü içeren yüklü miktarda kedi-köpek mamasını ne yapmak gerekir?

Cevap ( 1 )

  1. 2021-08-19T00:26:48+03:00

    Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

    Bildir
    İptal etmek
    Bu cevap düzenlenmiştir.

    Değerli kardeşim;

    Kuranı Kerim’de Bakara suresinin 173. ayetinde, Mâide süresinin 3. ayetinde, Enâm süresinin 145 ayetinde ve Nahl süresinin 115. ayetinde haram kılınan hayvan kökenli gıdalar içerisinde açıkça ismi belirtilen tek hayvan domuzdur.

    Fıkıh literatüründe de domuzun yalnızca etinden değil, kemikleri ve yağı da dâhil bütün cüzlerinden faydalanmanın haram olduğu açıkça belirtilmiştir. domuz derisinden veya kılından; ayakkabı veya giysi yapmak, fırça veya dikiş ipi imal etmek ve bu tür ürünleri kullanmak caiz olmadığı gibi bunların alım satımını yapmak caiz değildir.

    Lakin imam nevevinin el-mecmû da şöyle demiştir…

    يجوز إطعام الحيوانات التي لا تؤكَل كالكلاب والقطط ، الميتات ، ومنها لحم الخنزير ، فإنه ميتة على كل حال ، سواء ذبح أو مات بدون ذبح .
    قال النووي في “المجموع” (4/336) : ” ويجوز إطعام الميتة للكلاب والطيور ، وإطعام الطعام المتنجس للدواب ” انتهى مختصرا ….

    Köpek ve kedi gibi yenmesi mümkün olmayan hayvanların, domuz eti dahil ölü hayvanların beslenmesi caizdir, çünkü her halükarda ölüdür, ister kesilmiş olsun, ister kesilmeden ölmüş olsun. Ölü hayvanları köpeklere ve kuşlara yedirmek, hayvanlara necis yem vermek caizdir…

    Kaynak: (İmam Nevevi el-mecmûa 4/336)

    Bu gibi hayvanların yediği yemlerin satışa ihtilaflı olsada cevaz veren alimlerimiz vardır. Lakin bunlardan sakınmak gerekir. Siz bilmeden yüklü mal aldığınızdan dolayı size zarar gelmemesinden dolayı bir defaya mahsus elinizdeki malları iade edemiyorsanız satabilirsiniz. Eğer ki bu paraya ihtiyacınız varsa kullanabilirsiniz. Bu paraya ihtiyacınız yoksa fakirlere veya insanların menfaatine yarayacak yol, köprü, Kur’an kursu veya medrese inşaatına yarayacak yerlere vermeniz daha uygun olacaktır. Yine en doğrusunu yüce Rabbimiz bilir …

    Selâm ve sevgilerimizle…

    En iyi cevap

Bir cevap bırakın

Araştır

Buradan video türünü seçin.

Video kimliğini buraya koyun: https://www.youtube.com/watch?v=sdUUx5FdySs Ex: "sdUUx5FdySs".

Güvenlik Görseli güncellemek için resme tıklayın.

Yanıtlayarak Hizmet Şartlarını kabul etmiş olursunuz.