Hava durumuna bakmak günah mı?
BildirSoru
Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.
selamun aleyküm hocam;
Hava durumuna bakmak günah mıdır? Kuranda yeryüzündeki gaybı Allahtan başkası bilemez buyuruyor. Bu durumda hava durumuna bakmak caiz midir?
Cevap ( 1 )
Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.
Aleyküm selam kardeşim;
Lokman süresinde mugayyebat-ı hamseden (bilinemeyen beş şey) hakkında ayet vardır. Zira yüce Allah Lokman sürenin 34. ayetinde “Kıyametin ne zaman kopacağını, yağmurun ne zaman yağacağını, ana rahmindeki çocuğun mahiyeti ve ceninin istidadının ve manevi simasının ne olduğunu, insanın hayır ve şer olarak yarın ne kazanacağını ve nerede öleceğini ancak Allah bilir ve haberdardır.” buyurmaktadır.
Şimdi aklımıza şöyle bir soru gelebilir. Madem Allah azze ve celle yağmurun yağmamasını bilinmeyen beş şey olarak açıklamış peki neden meteoroloji yağmurun yağmasını doğru olarak cevap veriyor?
Bu soruya şöyle cevap vermemiz mümkün olacaktır. Şu bir gerçektir ki; meteoroloji ilminin bildiği gayba ait şeyler değildir. Bu ilim Allah’ın insanlara lütfettiği akıl ve ilim nimetlerini birleştirerek, çok yaklaşmış olan yağmur olayını bir müddet önceden tahmin etmektedir. Bu tahmin işi de semaya bakılarak değil, meteorolojik haritalara bakılarak yapılmaktadır. Bu konuyu biraz daha açarsak mesele anlaşılacaktır:
Halihazırda bütün ülke meteorolojileri bir aile gibidir. Meteoroloji saati, uluslararası rasat kodları, meteorolojik hadiselerin sembolleri… Hepsi bütün ülkelerde aynıdır. Âdeta meteoroloji tek dil, tek ülke gibidir. Ana sinoptik rasat saati diye ifade ettiğimiz 00, 06, 12, 18 gmt (greenwich mean time) saatlerinde bütün dünya meteoroloji istasyonlarındaki vazifeli rasatçılar, istasyonlarının o anki hava durumunu, uluslararası rasat kodlarına uygun olarak şifreleyip kendi ülkelerindeki merkezlere, ülkeler de bu rasatları kontrol edip dünyanın belli noktalarındaki ana toplama merkezlerine gönderirler. Bu toplama merkezleri, rasat bilgilerini belli saatlerde bütün dünyaya radyofax ve bilgisayar aracılığı ile ulaştırır. Bu bilgiler, ülkelerin ve istasyonların sadece kod numaraları ile temsil edildiği meteorolojik haritalara bilgisayar tarafından işlenir ve eş basınç eğrileri çizilerek farklı hava kütlelerini temsil eden cephe sistemlerinin yönü ve hızı belirlenir. Bu bir tahmin meselesidir. Tahminlerin yüzde yüz çıkacak diye bir dayanağı yoktur. Örnek olarak Agustos 2021 Türkiyede çıkan yangınlar vesilesiyle yağmur duasına çıkılmıştı. Lakin meteoroloji’ye göre yağmurun yağmasına mümkün gözüyle bakılmıyordu. Lakin yüce Allah azze ve celle yağmuru şarıl şarıl yağdırdı. Başka bir örnek verecek olursak Meteorolojistleri en çok yanıltan hava olaylarından birisi de hâlk arasında kırk ikindi yağmurları olarak bilinen, bahar aylarının kararsız yağışlarıdır. Bu dönemlerde hava tahminlerinin tutarlılık yüzdesi, yüzde altmışlara kadar düşmektedir.
Sadece meteoroloji ilminin penceresinden bakıldığında dahi, ilim ve teknolojideki baş döndürücü gelişmeler, insanın ancak aczini anlamasına vesile olmaktadır. Sonuç olarak bu bir tahmin olduğu için bu tahmine inanmakta bir sakınca yoktur.
Selâm ve sevgilerimizle!