Oy Kullanmak Caiz mi?

Bildir
Soru

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Bildir
İptal etmek

Oy kullanmak caiz mi? Bazıları caiz değildir diyorlar hatta kullanmak şirk diyenler var. Bu konuda bizi aydınlatır mısınız?

Cevap ( 1 )

  1. 2023-05-13T01:49:40+03:00

    Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

    Bildir
    İptal etmek
    Bu cevap düzenlenmiştir.

    Bir Müslümanın günümüz şartlarında oy kullanırken neyi gaye edilmesi ve hangi doğrultuda hareket etmesi gerekir.

    Her şeyden önce oy vermeyi iki şekilde düşünebiliriz.
    Birinci olarak;
    Seçmiş olduğunuz şahsı veya sistemin, külli vechin (her yönden) her şeyle benimseyerek benim adıma iş yapmaları konusunda onlara her yönüyle yetki veriyorum ve her yaptıklarını da ben yapmış olarak kabul ediyorum” tarzında bir oy verme;
    Böyle bir oy verme günümüz şartlarında caiz olmayan ve insanın Hatta akidesine zarar veren bir sistemdir. Zira şu bir gerçektir ki şu andaki siyasi partilerin hiçbiri İslam’ı gaye edinmiş İslam şeriatına hâkim etme diye bir tüzükleri olamaz. Çünkü buna zaten müsait değiller öyle bir şey olsa seçime giremezler. Dolayısıyla hiçbiri İslami getirecek şeklinde bir algı kabul etmemiz doğru değil. Bunun için şu veya bu partiye oy vermeye eğer biz onu tamamıyla her şeyini benimseyerek veriyoruz şeklinde olursa bu itikadi bir problemdir. Çünkü bu sistemi asla benimseyemeyiz. Dinimiz bundan dolayı bize müsaade vermez. Bunun haricindeki beşeri hukuku benimsemek Allah muhafaza insanı küfre girmesine sebeptir.
    İkinci sebepte şudur; Bizim günümüz sisteminde oy vermemizde ki amaç ise ehveni-şerreyn (zararı en az olan) olmasıdır.

    Peki ne demek ehvenuş-şerreyn?

    Parti veya siyasi liderlerden bir tanesi illaki bizi idare edecek aktif olarak başımızda vazife yapacaktır. bu durumda bunlardan hangisinin zararı bize az olur? Bize derken şahıs olarak değil dinimize, ülkemize, insan ve müslümanlara hangisinin zararı az olur? İşte ehvenişerreyn dediğimiz iki şer’den hangisi ehven (hayırlı) ise ona vermek demek.

    Peki, o vermiş olduğun kişinin birçok şerleri olabilir. Yapmış olduğu birçok icraat olabilir. Bu icraatlar, İslam’ın kabul etmediği icraatlar olabilir. İşte efendim şunu serbest bıraktı bunu serbest bıraktı zaten siz eğer onu seçerken her yaptığına tekeffür (inkar) ederek seçiyorsanız bunun itikadi problem olduğunu yukarıda belirttik. Bu niyetle seçim yapamazsınız.

    Niyetimiz şu olmalı;

    İşte bunun zararı insanlara ve ve ülkesine daha az olacak, bunun faydası müslümanlara daha fazla olacak şeklinde düşüneceksiniz. Düşündüğünüz şekilde o lider ilerde düşündüğünüz gibi çıkmazsa siz o zaman o liderin yaptıklarından mükellef değilsiniz. Çünkü siz iki şerr’in illaki ikisinden biri bana dokunacaktır diye düşünerek tercih yaptınız…

    Bazıları da şöyle bir söylem yapar;

    “Efendim iki şerr’den bir şerri seçme farz olmaz. Dolayısıyla ben hiçbirini seçmiyorum.” Bu da yanlış bir söylemdir. Çünkü fıkha baktığımız zaman bunun misalini çoğaltabiliriz. iki şerr ’den en ehvenini yani en hayırlısını seçmek yerine göre (vacip) farz olur. Yerine göre yani kaçmak mümkün değilse bu gerekli (vacip) olur. Çünkü senin onlardan bir tanesini tercih etmemen en şerlisinin gelmesine vesile olacak ise, bu sefer senin tercih etmemen, bir nevi tercih olacaktır. O yüzden Burada şu parti bu parti hiçbir önemi yoktur. Çünkü bunların hiçbiri hakiki manada tüzükleri islam dinine uygun değildir ve olamaz. Çünkü bu zamandaki tüzük müsait değil.

    Şöyle bir durumda vardır ki; Biz başta olanlarının itikadını sorgulamıyoruz yani onlar Müslüman değildir diyemiyoruz. Hüsnü zannımızca (iyi düşüncemiz) onların müslüman olduğuna kanaat getiriyoruz. Bu sebepledir ki şuan ki sistem İslam sistemi olmaması sebebiyle oy vermiyorum demekte yanlış olur. Evet şuan ki sistem İslam’a uygun değil ama bakmamız gereken hangisinin şerri daha az, hangisinin insanlara müslümanlara ülkeye ve menfaatimize faydası daha fazla ise ona göre o kişiye oy vermemiz gerekir. Bu doğrultuda hareket etmekte müslümanlar olarak yükümlüyüz.

    Velhasıl kelam oy kullanmak caizdir. Kullanmak şirk değildir. Hatta yukarda belirttiğimiz gibi bazı ulemalar İslam’a insanlara ve müslümanlara zarar gelmesin, zalimler başa geçmesin diye kullanmayı vacip olarak açıklamışlardır…

    Selam ve sevgilerimizle…

    En iyi cevap

Bir cevap bırakın

Araştır

Buradan video türünü seçin.

Video kimliğini buraya koyun: https://www.youtube.com/watch?v=sdUUx5FdySs Ex: "sdUUx5FdySs".

Güvenlik Görseli güncellemek için resme tıklayın.

Yanıtlayarak Hizmet Şartlarını kabul etmiş olursunuz.