Yurtdışında Domuz Eti Satabilir miyim?

Bildir
Soru

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Bildir
İptal etmek

Selamün aleyküm hocam;

Ben birkaç yıldır Amerika’da bir pizza dükkanında çalışıyorum. Ordaki insanlar domuz etiyle benden pizza istiyor. Bende işçiyim. Mecburen domuz etiyle onlara pizza hazırlıyorum. Başka çalışacak işimde yok. Ne kadar tiksinsemde mecburen işimi yapıyorum. Bu caiz midir?

Cevap ( 1 )

  1. 2022-11-23T16:20:00+03:00

    Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

    Bildir
    İptal etmek
    Bu cevap düzenlenmiştir.

    Değerli kardeşim;

    Yüce Allah bakara suresinin 173. ayetinde şöyle buyuruyor;

    “O size leşi, kanı, domuz etini ve Allah’tan başkası için kesilen hayvanların etini haram kıldı. Her kim çaresiz kalır da bunlardan yemeye mecbur olursa, kendisi gibi zorda kalmış birisinin hakkına tecavüz etmeden ve zaruret miktarını aşmaksızın yemesinde günah yoktur…”

    Necis-i Ayn olduğunu bildiren En’am süresinin 145. ayetinde ise yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor;

    “De ki: Bana vahyolunanlar arasında yiyecek bir kimseye, sizin dediğiniz gibi yemesi haram edilmiş bir şey bulmuyorum. Ancak murdar oldukları için leş, akmış kan ve domuz eti ile, Allah’a itaatten çıkarak Allah’tan başkasının adına kesilen hayvanlar haramdır…”

    Sizin sorunuz olan domuz etinin satılmasına gelince, peygamber efendimiz konu hakkında Cabir bin Abdullah’ın(r.a.) rivayet ettiği bir hadiste şöyle buyuruyor;
    “Resulullah (asm.) Fetih yılı Mekke’de iken şöyle buyurdu:

    “Şüphesiz Allah ve Resulü, içkinin, murdar hayvanın, domuzun ve putların satılmasını haram kıldı.” (Buhari, Buyu, 102; Müslim, Müsakat, 71; Tirmizî, Buyu, 60)

    Bu hadisin izahında İmam Nevevî şu açıklamayı getirir:

    “Murdar hayvanın, şarabın ve domuzun satılmasının haramlığının hikmet ve sebebi, bunların necis olmasıdır. Sebep bu olunca, bu hüküm bütün necis maddeleri kaplar. Murdar hayvanın, şarabın ve domuzun satılmasının haramlığı hususunda Müslümanların icmâı vardır.”

    Hulâsa bir Müslümanın nerede ve hangi ülkede olursa olsun, domuz etini yemesi; gerek etini, gerekse etinden yapılmış olan ürünleri satması ve sebep haramdır, ondan istifade etmesi caiz değildir. Çünkü “Haram her yerde haramdır.” kaidesi İslâm hukukunun önemli bir prensibidir…

    Tatbikatta rastlamasakta kitaplarımızda şöyle bir fetvaya da yer verilmektedir:

    – Bir Müslüman gütmüş olduğu domuzların karşılığında ücret alabilir. Bu İmam-ı Âzam’ın görüşüdür, fakat İmameyne göre alması caiz olmaz. (Feteva’l-Hindiyye, IV/449-450)

    Bu itibarla, gayri müslim ülkelerde yaşayan Müslümanlar da (zaruret dışında) faiz almamalıdır, içki, domuz eti, laşe gibi İslam’ın haram kıldığı herhangi bir şeyi satmamalıdır. Alimlerin çoğunluğunun şüpheden uzak görüşleri bu doğrultudadır.

    Ancak yukarıdaki fetvalar dikkate alınırsa, içki ve domuz taşımak suretiyle karşılık almak, İmam-ı Azam’a göre caizdir denilebilir; fakat imameyne ve diğer müçtehitlere göre caiz değildir, haramdır. 

    Selâm ve sevgilerimizle!

     

    En iyi cevap

Bir cevap bırakın

Araştır

Buradan video türünü seçin.

Video kimliğini buraya koyun: https://www.youtube.com/watch?v=sdUUx5FdySs Ex: "sdUUx5FdySs".

Güvenlik Görseli güncellemek için resme tıklayın.

Yanıtlayarak Hizmet Şartlarını kabul etmiş olursunuz.