Şafii’de Tahiyyatta Okunan Dualar Nelerdir?

Bildir
Soru

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Bildir
İptal etmek

selamun aleyküm hocam;

Ben şafii mezhebindenim namazda son rekaatte tahiyat salli barik rabbena atina ve rabenağ firli dualarını okuyorum bu doğru mudur? Yanlışsa hangi duayı okumalıyım?

Cevap ( 1 )

  1. 2021-06-13T17:34:18+03:00

    Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

    Bildir
    İptal etmek

    Kıymetli Kardeşim!

    Sorunuzun Cevabı kısa olarak; okuduğunuz dualar doğru ve geçerlidir.

    >Ayrıntılı cevab ise şu şekildedir;
    Son teşehhüd’den(son oturuşta olan tahiyyattan) sonra Hz. Peygamber’e salât u selâm getirmek. Şafii mezhebinde namaz’ın rükünlarından sayılmıştır.. Yapılmaması (söylenmemesi) durumunda  farz yapılmadığı için namaz geçersiz sayılacaktır.

    >Teşehhüd'(tahiyyatı)ü tamamladıktan sonra ve selâm ‘vermeden önce Hz. Peygamber’e salât ve selâm getirilmelidir. Hz. Peygamber’e salât etmenin farz olduğunun delili şu ayettir:
    >Allah ve melekleri peygamber’e salât ederler. Ey iman edenler! (Sizde) ona salât edin…(Ahzab/56)

    Âlimler, Hz. Peygamber’e salâvat getirmenin namazdan başka bir yerde farz olmadığında ittifak etmişlerdir. Bu bakımdan farz olan salât, namazdaki salât’tır.
    Sahabîler, Hz. Peygamber’e ‘Ey Allah’ın Rasûlü! Namazda sana salât etmek istediğimizde nasıl yapalım?’ dediler. Hz. Peygamber şöyle deyin dedi: ‘Allahumme salli alâ Muhammed (İbn Hibban/515; Hâkim, 1/268)
    >   Bu hadîs, Hz. Peygamber’e salât etmenin sadece namazda farz olduğuna delâlet eder. Hz. Peygamber’e salât etmeye en uygun yer son teşehhüd’dür.
    *Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur:
    >  Biriniz namaz kıldığı vakit, aziz ve celil olan Allah’ı ululamak ve öv­mekle başlasın, sonra peygambere salât u selâm etsin. Bundan sonra dilediği şekilde duâ etsin.[Tirmizî/3475; Ebu Dâvud/İ481 ve başka muhaddisler ]

    *   Hz. Peygamber’e getirilen salât selâm’ın en azı şöyledir-Allahumme salli alâ Muhammed
    *   Hz. Peygamber’e getirilen salât u selâm’ın en fazlası da şöyledir:
    >    Allahumme salli alâ Muhammedin ve alâ âl-i Muhammed. Keme sal-leyte âlâ İbrahim’e ve alâ âl-i İbrahim; ve barik éle Muhammedin ve alâ âl-i Muhammed. Keme barekte êlê İbrahime ve êle êl-i İbrahim-fi’î-âlemîne inneke hamîdu’n-mecîd.

    >SALLİ BARİK okunduktan  sonra dua etmek sünnettir. Son teşehhüd’de Hz. Peygamber’e salâvat getirmenin farz (rükün) olduğu daha önce söylenmiştik.  Fakat İbrahimî salâvatları (Hz ibrahami içeren salavat duası) okumak sünnettir. Bu salâvatların lafızları yukarıda beyan ettik. Bu salâvatlardan sonra kabir azabından, ateş azabından Allah’a sığınmak veya kişinin dilediği şekilde kendisi için dua etmesi sünnettir.

    >*Önem li Not;Ancak bu dua ve istiazeler, teşehhüd ve salâvatın toplamından fazla olmamalıdır.

    Hz.Peygamber şöyle buyurmuştur:
    Sizden biri teşehhüd yaptığı zaman şu dört şeyden Allah’a sığınarak şöyle desin: ‘Ey Allahım! Cehennem azabından, kabir azabından, hayat ve ölüm fitnelerinden ve Mesih Deccal fitnesinin şerrinden Allah’a sığınıyorum!’.[Müslim/558, (Ebu Hüreyre’den)
    >(Kaynak : ‘um detus-salik cilt1,s:56)

    Selam ve dua ile

     

    En iyi cevap

Bir cevap bırakın

Araştır

Buradan video türünü seçin.

Video kimliğini buraya koyun: https://www.youtube.com/watch?v=sdUUx5FdySs Ex: "sdUUx5FdySs".

Güvenlik Görseli güncellemek için resme tıklayın.

Yanıtlayarak Hizmet Şartlarını kabul etmiş olursunuz.