Oy kullanmak şirk mi?
BildirSoru
Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.
Hayırlı günler..
Günümüzde Oy kullanmanın günah veya şirk olduğu söyleniyor bizi aydınlatabilir misiniz hocam?
Saygılar…
Yanıtlar ( 2 )
Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.
Tarihte gördüğümüz ve müslümanların arasındaki gerçek göstermektedir ki;
sapmış olan yöneticileri doğrultmak ve onlarla konuşmak kolay bir iş değildir.
onları doğrultmak için insanların çok fazla kan dökmesi gerekmektedir.
bu işin, silahları göstermenin dışında bir yöntemle olması gerekir.
Ancak zorlu bir mücadele ve uzun bir sıkıntıdan sonra günümüzde insanlık kan dökmeksizin “iyiliği emretme, kötülükten sakındırma, sapmış olan idarecileri düzeltme” formülünü elde edebilmiştir.
partilere verilmiş olan “siyasi gücün” varlığından dolayı artık, dikta rejimlerin iş başına gelmesi seçim sistemiyle kolay değildir.
nitekim tarihte halkın beğenmediği rejimi değiştire bilmek için yüz binlerce hatta milyonlarca kişinin kanı dökülerek rejim değişe biliyordu ama halihazırdaki seçim hakkı bize kan dökülmeksizin bize beğenmediğimiz rejimi değiştirme imkanı vermişken oy kullanmaya mesafeli durmamalıyız.
ve nitekim reşit halifelerden Hz. Ebubekir, Hz. osman ve Hz ali Şuraayla seçilmişlerdir.
İslam ümmetinin başına gelen tarihinde ki ilk belalardan biri de “şura” sisteminin yok olması ve Allah’ın müslümanları varis kılmış olduğu topraklarının zorba imparatorların eline geçmesidir.
Onların bundan ibret almaları gerekir. doğru bildiği kişisi belli senelerde seçimde hak sahibi olanı seçmeye yardımcı olma imkanını islama göre hiç bir sakıncası yoktur.
Gelelim oy kullanmaya şirk denilmesinin kulaktan kulağa dolaşan meselesine.
Haricilerin Hz. Aliye karşı hakem meselesinde başlatıp Hz ali ve taraftarlarına haşa müşrik diyerek başlattıkları bir başlangıç olup günümüze kadar uzanıp hali hazırda bunların savunucuları vardır. Şunuda bilelimki seçim ülkedeki tüm vatandaşlarla yapılan ve islamınta emri ve tavsiyesi olan istişaredir. nitekim istişareyi savunan kuran ve sünnette bir çok nas vardır onlardan bazıları ;
Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.
Kıymetli Kardeşim!
Muhammed hocamızın getirmiş olduğu kıymetli bilgilere ilaveten şu bilgileride paylaşmak isterim..
Bir Müslümanın günümüz şartlarında oy kullanırken Neyi Gaye edilmesi ve hangi doğrultuda hareket etmesi gerekir.
Her şeyden önce oy vermeyi iki şekilde düşünebiliriz.
1. Seçmiş olduğunuz şahsı veya sistemin.Külli veçhin (her yönden)her şeyle benimseyerek benim adıma iş yapmaları konusunda onlara her yönüyle yetki veriyorum ve her yaptıklarınıda, ben yapmış olarak kabul ediyorum. Tarzında bir oy verme;böyle bir oy verme günümüz şartlarında caiz olmayan ve insanın Hatta akidesine zarar veren bir sistemdir.Zira şu bir gerçektir ki şu andaki siyasi partilerin hiçbiri İslam’ı Gaye edinmiş İslam şeriatına hâkim etme diye bir Tüzükleri olamaz. Çünkü buna zaten müsait değiller öyle bir şey olsa seçime giremezler. Dolayısıyla hiçbiri İslami getirecek şeklinde bir algı kabul etmemiz doğru değil,bunun için şu veya bu partiye oy vermeye eğer biz onu tamamıyla her şeyini benimseyerek veriyoruz şeklinde olursa bu itikadi bir problemdir. Çünkü bu sistemi asla benimseyemeyiz;dinimiz bundan dolayı bize müsaade vermez.. Bunun haricindeki beşeri hukuku benimsemek Allah muhafaza insanı küfre girmesine sebeptir.
2. Peki, nedir bizim günümüz sisteminde oy vermemizde ki, gaye ehvenişerreyn.(Zararı en az olan) Ne demek ehvenuşşerreyn: Önümüzde birçok şık var Bunlardan bir tanesi illaki bizi idare edecek illaki bir tanesi aktif olarak başımızda vazife yapacak, bu durumda bunlardan hangisinin zararı bize az olur. Bize derken şahıs olarak değil dinimizde hangisinin zararı az olur. Dolaylı yoldan zararı az olanın faydası olur manası düşünecektir. Ve bu şekilde ehvenişerreyn dediğimiz iki şer den Hangisi ehven(hayırlı) ise ona vermek demek.
Peki, o vermiş olduğun kişinin birçok şerleri olabilir. Yapmış olduğu birçok icraat olabilir. Bu icraatalar, İslam’ın kabul etmediği icraatlar olabilir. İşte Efendim şunu serbest bıraktı bunu serbest bıraktı zaten Siz Eğer onu seçerken her yaptığına tekeffür(inkar) ederek seçiyor iseniz bunun itikadi problem olduğunu Yukarıda belirttik. Bu niyetle seçim yapamazsınız.
Niyetiniz şu olmalı;
Belki bunun zararı Müslümanlara daha az olacak, Bunun faydası Müslümanlara daha fazla olacak şeklinde düşüneceksiniz. Dolayısıyla yaptıklarından Siz mükellef değilsiniz.
Ama burada seçimi yaparken meseleyi irdelerken tamamı ile ehvenişerreyn dediğimiz iki şerr var. iki şerr’in illaki ikisinden biri bana dokunacaktır. Böyle bir durumda ben bunlardan hangisi ehven ise onu tercih etmekte mükellefim.
Bazıları da şöyle bir söylem yapar; Efendim iki şerr’den bi şerri seçme farz olmaz Dolayısıyla ben hiçbirini seçmiyorum. Bu da yanlış bir söylemdir. Çünkü fıkha baktığımız zaman bunun misalini çoğaltabiliriz. iki şerr ’den en ehvenini seçmek yerine göre farz olur. Yerine göre gerekli olur. Bundan Kaçış mümkün olmaması durumunda.
Çünkü senin onlardan bir tanesini tercih etmemen en şerlisinin gelmesine vesile olacak ise, bu sefer senin tercih etmemen, Bir nevi tercih olacaktır. O yüzden Burada şu parti bu parti Hiçbir önemi yoktur. Çünkü bunların hiçbiri hakiki manada tüzükleri din islam değildir. Olamaz.
Çünkü buna tüzük müsait değil tabii biz başta olanlarının itikadını sorgulamıyoruz yani onlar Müslüman değildir,diyemiyoruz. Hüsnü zannımızca(iyi düşüncemiz) olanların Müslüman olduğuna kanaat getiriyoruz. Ama en azından sistem İslam sistemi olmaması sebebiyle burada oy verirken bakmamız gereken, üzerine basarak söylüyorum hangisinin şerri daha az, Hangisinin faydası Müslümanlara daha fazla. Bu doğrultuda hareket etmekte Müslümanlar olarak mükellefiz bunu söylüyoruz.
Ondan sonra gelen Parti bizim kanaatimiz’e göre bize zararı daha az olacak Bize faydası daha az olacak, Ama bunun yanı sıra yapmış olduğu bazı icraatlar İslam’a aykırı Biz onları zaten bu manada Tasvip etmemiştik bu manada kabul etmemiştik ki onlardan bir mecburiyetimiz olsun.!
Selam ve dua ile