Marketlerde satılan Et ürünleri yemek caiz mi?

Report
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported .

Report
Cancel

Selamun Aleykum Hocam;

Marketlerden satın aldığımız et, tavuk ya da sucuk ürünlerini alıp yiyebilir miyiz? Sonuçta hayvan kesilirken şahit olmuyoruz helal olup olmadığına. Ama bazı ürünlerin etiketlerinde dini kurallara göre kesilmiş olduğu belirtiliyor yine de sormak istedim emin olmak için. Şimdiden ALLAH razı olsun.

Yeni Üye

Answer ( 1 )

  1. 2021-07-17T00:06:48+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported .

    Report
    Cancel
    This answer is edited.

    Aleykum es-selam Kıymetli Kardeşim

    SORUNUZUN KISA CEVABI;

    Müslüman olarak bu tür ürünler alınırken satıcıya veya ambalaj üzerine de bu hayvanın helal kesim mi veya el kesimi mi diye sorup ve bakması lazım. Günümüz şartlarında El ile kesimin mümkün olduğunu çoğu kesim şirketleri göstermiştir. Bu sebeple alacağımız ürünü inceleyip almamız gerekiyor. Bu şekilde davrandığımız zaman üretici firma da buna dikkat edip, tüketicinin istediği şekil ile ürünü hazırlayacaktır. Her ne kadar şafii mezhebinde bu helal olsa dahi, diğer mezhebler de ihtilaflar/ayrı görüşler vardır.

    SORUNUZUN AYRINTILI CEVABI

    Bilindiği üzere hayvanların kesimi ilgili mezhepler de istenilen bazı şartlar vardır.

    Hanefi mezhebinde ;Eti helal olan hayvanların kesimi ikiye ayırmıştır.
    1.zarüri kesim 2. İhtiyari kesim
    1. Zaruri/mecburi kesim ; Rahat durmayan, vahşileşmiş koyun,inek, boğa vb. Hayvanların kesiminde geçerlidir. Şu şekilde ; hayvanı tutmakta aşırı bir zorluk yaşanıyorsa bir bıçağı besmele çekip kendisine atıp o hayvan yaralanıp kanı akıp ölürse eti helal olur. Bu durumlarda eti yenilir. Kurbansa kurbanda geçerli olur.
    2. İhtiyari/mecburi olmayan kesim ;  hayvanın iki şah damarı, yemek ve nefes borularının kesilmesiyle ancak helal olur. Bu saydıklarımızdan üç tanesinin kesilmesi ile hayvan helal olur.
    Eti helal olan hayvanın kesmenin şartları;
    1. Kesen kişinin müslüman olması lazım . Kesen kişi putperest veya dinden çıkmış biri ise bu kişilerin kestiği hayvan yenilmez.
    2. Kesim esnasında besmele (bismillahi Allah’u ekber) çekmek. Eğerki Bilerek kesim esnasında besmele çekilmez ise o hayvan yenilmez. Eğer ki unutarak besmele çekmemişse bu durumda kesilen hayvanın eti yenilir.
    Besmeleyi hayvanı kesen kişinin kesim esnasında söylemesi gerekir. Besmele çektiği zaman sadece ALLAH rızasını kast etmesi gerekir. Misal büyük birine hürmet şeklinde kesilirse bu hayvanın eti yenilmez. Ancak misafire ikram için kesilen hayvanın yukarıda saydığımız şartların yerine getirilmesiyle helal olur.

    Şafii mezhebinde kesim ;

    Kesilmesin de sıkıntı yaratmayan hayvanın Yemek, su ve nefes borularının kesimi ile kesilen hayvanın eti helal olur.
    Şah damarlarının kesilmesi sünnettir.
    Eğer ki kesilecek olan hayvan vahşi/tutulması çok güç olan bir durumda ise hayvanı yaralayıp ruhu çıkarsa eti helal olur.
    Kesimin hemen gerçekleşmesi lazım.
    Aynı şekilde kesen kişinin müslüman olması lazım putperest veya dinden çıkmış olamaması lazım.
    *Şafii mezhebinde besmele çekmek sünnettir. Terk edilmesi durumunda kesilen hayvanın eti helal olur. Ancak terk etmek mekruhtur.

    Netice olarak alınan ürünün etiketi , yoksa satıcıya bu ürünün helal kesim olup olmadığı sorulmalı ve helal olan kesimden alınıp şübheli olandan uzak durulması gerekiyor.

    (Kaynak : El-fikhu ‘elal Mezehibul erba,C2,S:171-180. Fikhul minheci)

    Selam ve dua ile

    Best answer

Leave an answer

Browse

Choose from here the video type.

Put here the video id : https://www.youtube.com/watch?v=sdUUx5FdySs Ex: 'sdUUx5FdySs'.

Captcha Click on image to update the captcha .

By answering, you agree to the Terms of Service and Privacy Policy.