KREDİ KARTIYLA ALTIN ALMAK CAİZ Mİ?
BildirSoru
Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.
Selamun aleyküm hocam;
Arkadaşlarla bir konu hakkında tartıştık sizden bilgi almak istedik. hocam ben kredı kartıyla eşime altın alsam kullanmak amacıyla ama ticaret amacıyla değil caiz midir değil midir ?
Allah razı olsun.
Cevap ( 1 )
Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.
Aleyküm selam kardeşim;
Şafii ve Hanefî mezhebine göre altın almak-satmak şu şekilde caiz olabilir.
1-Aldığınız döviz, altın veya gümüş alırken ve satarken aynı anda hesaba geçiş yapması lazım.
2- işlemlerin vadeli olmaması gerekir. Yedın bi yed (elden ele veya sıcağı sıcağına) Peşin olması gerekir.
Sizin sorunuza gelince kredi kartı ile altın alındığında ödediğiniz miktar tam olarak satıcının hesabına geçmez ve belli bir zamandan sonra bu zaman dilimi de 15 ile 40 gün arası bir zaman dilimidir. Satıcı Erken çekmeye kalkışsa satıcının parası kesilip öylece satıcının hesabına geçer. Dolayısıyla yukarıda saydığımız şartları yerine getirmediği için ister eşiniz için alın ister ticaret amacıyla alın kredi kartı ile altın almak caiz değildir. Ancak banka kartı ile alınıp para satıcının hesabına hemen geçerse ve alıcı altını hemen alırsa caizdir.
Yani özetle söylemek gerekirse İslam’da altın, gümüş, döviz ve TL gibi para cinsinden olan bedellerin değişiminin (sarf) peşin olması gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, II, 39; Mergınânî, el-Hidâye, III, 81). Bedellerden birinin vadeli olması halinde yapılan işlem faize dönüşür (Buharî, Büyu’, 74-82; Müslim, Müsâkât, 79-104; Tirmizî, Büyu’, 23)…