Kredi kartı ile Kurbanlık olur mu?
BildirSoru
Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.
Selamın aleyküm hocam;
kredi kartıyla kurbanlık hayvan alabilir miyiz? Taksit yapsak geçerli olur mu?
Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.
Aşağıdaki butona tıklayarak sitemize ücretsiz üye olabilirsiniz, aklınıza takılan soruları sorabilir ve sohbet edebilirsiniz.
Cevap ( 1 )
Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.
Kıymetli Kardeşim!
SORUNUZUN KISA CEVABI:
Kredi kartıyla aldığınız bu kurban fikhi acıdan sahihtir/geçerlidir.Taksitli almak caiz ancak burada şuna dikkat edilmesi lazım ; taksitleri yapılandırma caiz değildir. yani 10 taksitle aldığınız bir kurbanı 15 taksite yukseltmek istediğinizde banka ek bir ücret alır bu şekilde(ek alması) caiz/helal değildir.
SORUNUZUN AYRINTILI CEVABI;
Şafii mezhebinde ; Kurban ibadeti, gücü yeten her aile ferdi/kişi için sünnet-i müekkettir. Eğer ki aile fertleri bir evde beraber yaşıyorlarsa(gelirleri bir ise) bir kişinin kurban kesmesiyle sünnet yerine getirilmiş olur.
Gücü yetenin terk etmesi mekruh/hoş karşılanmamıştır.
Kurban ibadetinin sünnetini yerine getirmek için mali olarak gücü yeten kişinin kurban kesmesi sünnet-i müekkedtir.(gücü yeten; bayram ve teşrik günlerinde kendisi ve ailesinin ihtiyacından ziyade bir kurban alacak parası olan kişi )Gücü yetmeyen kişi için sünnet-i müekked değildir.
Hanefi mezhebinde ise;
Kurban kesmenin şartları;
1.Mali gücü olan (yaklaşık 80,18 gram altını olan) kişinin kurban kesmesi vacibtir.
2. Mükim olması lazım/seferi olmaması lazım.
3. Hür olması lazım
SONUÇ OLARAK ; Sizin bu şekilde kurban alıp kesmeniz fikhi açıdan sahihtir/geçerlidir. Yanlız takva/daha sevab olması bakımından, peşin almanız daha isabetli olur. Çünkü bir ibadet yapılacak, zaten gücü yetmeyen kişiden bu ibadet istenmiyor. Kredi kartı meselesi, biraz sıkıntılı yanları var. Biz bunlardan bahs etmiyoruz.Biz sadece konuyu fikhi açıdan geçerli olup, olmamasını(sahih olup,olmaması) değerlendiriyoruz. Caizlik meselesi ise, yani Allah katında doğru mu, değil midir. Meselesi daha farklıdır. Fıkıhla iştiğal eden fakih, bir ibadetin, ALLAH katında kabul olunması veya olunmaması hakkında bir yorum yapamaz. O kişi ile Allah arasında olan bir durumdur. Başka bir misal olarak ; namazın şartlarını yerine getiren kişiye fakihler bu kişinin namazının sahihtir/geçerlidir. Hükmünü verir. Ancak ALLAH katında makbul mu değil mi bu bilinmez, bu durum kul ile Allah arasındadır.
Kredi kartı ile alınan kurban tıpkı, bir kişi birinden bir kurban alıp, daha sonradan o kişiye ücretini vermesi hükmündedir. Bu alışveriş geçerli olup bu kurban, alıcının sorumluluğuna/mülkiyetine girmiş olacak. Veyahut satıcı kişiye iki fiyat teklifinde bulunup Peşin 1.400 tl, taksitli 1.600 tl derse buda caizdir. Önemli olan alışveriş akdi bittikten sonra taksidin yapılmamasıdır. Taksitli veya peşin yapılan Alışveriş bittikten sonra yapılan taksidi arttırmak veya taksid eklemek alışverişi geçersiz kılar.
(Kaynak : El mezahibul arba C/2,s:166-173. İbni abidin C/9,S:452. Bacuri C/2,S:304. El fikhul islam ve edilletihi C/9,S:3462)
Selam ve dua ile