Fal baktırıp geleceğe dair söylenenlere inanmak günah mı?

Bildir
Soru

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Bildir
İptal etmek

fal baktırıp geleceğe dair söylenenlere inanan ve bunlar bu işi biliyor demek günah mı?

Cevap ( 1 )

  1. 2021-06-11T23:58:07+03:00

    Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

    Bildir
    İptal etmek

    Kiymetli Kardeşim.
    Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur:
    “Bir kimse gider de verdiği haber konusunda kâhini tasdik ederse, Allah’ın Muhammed’e indirdiğini inkâr etmiş olur.” (Tirmizî, Tahâret,102; İbn Mâce, Tahâret, 122; Ahmed İbn Hanbel, II/408).

    Fal, lügatta; “uğurlu saymak” anlamındadır. Terim olarak, “çeşitli usullerle, bilinmeyenden ve gelecekten haber verme ve kişilik okuma sanatı”dır. Burç falı ise, “insanları, doğdukları burçlara göre gruplayarak geleceğini okumaya, kaderine dair konuşmaya” denir.

    Gelecek zamanda vukû bulacak olayları haber vererek gayb sırlarını bildiğini iddia edene falcı denir. Falcılık, çok eski devirlerden beri bazı insanlar tarafından revaçta olan bir husustur. Özellikle daralan insanlar için gelecekten haber verme işi son derece caziptir. Geleceğin kesif karanlıkları içinde saklanan mukadderatı görmeğe beşer zekâsı yetmediğinden, mukadderatın tayini için insanlar böyle bir takım hurâfe ve boş vasıtalardan yardım isteyegelmişlerdir. Yirminci asrın sonlarında özellikle ekonomik yönden gelişmiş milletlerin insanları arasında da kehânete inananlar ve kehâneti sanat edinenler az değildir. (Kâmil Miras, Sahih-i Buhârî Tecrîd-i Sarîh Tercüme ve Şerhi, Ankara 1974, VI/543).

    Her gün yıldız falı hurâfesiyle insanların kaderi hakkında bir takım yorumlar yapmakta ki bunların hiç bir ilmî dayanağa sahip değildir. Ayrıca bu asılsız yorumlar okuyucuların ruhî dengelerine olumsuz yönde etki yapmaktadır. Bu bir atma, saçma ve aldatmadan ibarettir.

    Falcılık İslâm’da kesinlikle yasak edilmiştir. Gayb’dan verdiği haber konusunda kâhini tasdik etmek küfürdür. [Sâdeddîn et-Taftâzânî, Kelâm İlmi ve İslâm Akâidi (Şerhu’l-Akâid kitabı
    Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur:
    “Bir kimse gider de verdiği haber konusunda kâhini tasdik ederse, Allah’ın Muhammed’e indirdiğini inkâr etmiş olur.” (Tirmizî, Tahâret,102; İbn Mâce, Tahâret, 122; Ahmed İbn Hanbel, II/ 408).
    Geleceği (gaybı) Allah’tan başka hiç kimse bilemez.

    “De ki: göklerde ve yerde gaybı Allah’tan başka bilen yoktur.” (Neml, 27/65).

    “Gaybın anahtarları onun katındadır. Onları ancak O bilir.” (En’âm, 6/59).
    Bu ve benzeri ayetler, gaybı Allah’tan başka kimsenin bilmediğine delâlet etmektedir.

    İslâm âlimleri, sâbiîler gibi, tesiri yalnız yıldızlardan bilerek onlardan bir takım hükümle İslâm âlimleri, sâbiîler gibi, tesiri yalnız yıldızlardan bilerek onlardan bir takım hükümler çıkarmaya kalkışmanın küfür ve şirk olduğunda ittifak etmişlerdir. (Elmalılı M. Hamdi Yazır, Hak Dini Kur’an Dili, VII/ 5207).

    Bunun yanında insanın, girişeceği önemli bir iş için istihâre yapması  sünnettir. Bunun, İslam’da yasak edilen falcılık ve kehânetle hiç bir ilgisi yoktur.
    Selam ve dua ile

    En iyi cevap

Bir cevap bırakın

Araştır

Buradan video türünü seçin.

Video kimliğini buraya koyun: https://www.youtube.com/watch?v=sdUUx5FdySs Ex: "sdUUx5FdySs".

Güvenlik Görseli güncellemek için resme tıklayın.

Yanıtlayarak Hizmet Şartlarını kabul etmiş olursunuz.