Bir kimse birisiyle nişanlanırsa kendisiyle birlikte gezip dolaşabilir mi, yalnız kalabilirler mi?

Bildir
Soru

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Bildir
İptal etmek

Bir kimse birisiyle nişanlanırsa kendisiyle birlikte gezip dolaşabilir mi, yalnız kalabilirler mi?

 

Yanıtlar ( 2 )

  1. Üzgünüm, özel bir cevap.

  2. 2021-06-11T23:44:09+03:00

    Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

    Bildir
    İptal etmek

    Kiymetli kardeşim!

    Nişanlılık devresinde, zaman zaman ihmal edilen ve dikkat edilmeyen husus, tarafların birbirlerini evliymiş gibi zannedip aradaki mahremiyet sınırını ihlâl etmeleridir.

    Belirttiğimiz gibi, evlenecek kimseler birbirlerini ancak istemeye gittikleri zaman görebilirler. Bunun dışında, bir nikâh akdi yapılmadığı müddetçe, nişanlıların yalnız olarak görüşmeleri, konuşmaları, beraber gezmeleri caiz değildir. Çünkü birbirlerine karşı bir yabancıdan farksızdırlar. Görüşme zarureti hâsıl olsa, yanlarında kadının bir mahremi bulunmalıdır.
    Bu hususta , Peygamberimizin (sallallahu aleyhi vesellem ) ikazı açıktır:

    “Kim Allah’a ve ahiret gününe inanıyorsa, yanında mahremi olmayan bir kadınla yalnız kalmasın. Çünkü bu takdirde üçüncüleri şeytandır.”(1. Buhârî, Nikâh, 111, 112; Müslim, Hac, 424)

    Nisanlılık sürecini maelsef, bir evlilikmiş gibi zannedip, aradaki mahremiyet sınırları kaldırılıyor. Bu durum göz ardı edildiği zaman veya dikkate alınmadığı durumda, büyük bir müessese olan, Aile temmelleri daha ilk günden ALLAH ‘ın razı olmayacağı temeller üzere kurulmuş oluyor.
    Evlilik akdi (Nikah) yapılmadığı müddetçe iki taraf ta birbirlerine yabancıdır. Ona göre davranmaları gerekiyor.

    Yalnız üç defa evlenmek istediği bayana ihtiyaç dahilinde bakabilir. Bir defa da olsa yeterli olduğunda ikinci defa ve üzeri bakmak yasaklanmıştır(caiz değildir). Çünkü burdaki bakmak zaruret içindir. Keyfi  değildir.
    Zaruret halinde(misal ; Eş adayının boyunu, yüzünü  iyi göremediği için,  bu durumda bakmasında) hiçbir sakınca yoktur. Ancak keyfi olarak sırf nefsi için veyahut zevk sefa için dolaşmalar gezmeler yapılırsa caiz değildir.
    Herhangi bir Günah’a düşmemek için, daha ilk istemede, tarafların birbirini, beğenmesi ve anlaşmarından sonra Nikah akdinin gerçekleşmesi, hem tarafların birbiriyle buluşmaları ve Evlilik  alışverişlerini yapmalarında herhangi bir ( beis,günah) sakınca olmayacaktır.
    (Kaynak ;muğni  muhtaç, tuhfetul muhtaç)

    Selam ve dua ile…

Bir cevap bırakın

Araştır

Buradan video türünü seçin.

Video kimliğini buraya koyun: https://www.youtube.com/watch?v=sdUUx5FdySs Ex: "sdUUx5FdySs".

Güvenlik Görseli güncellemek için resme tıklayın.

Yanıtlayarak Hizmet Şartlarını kabul etmiş olursunuz.