Gusulde niyet yeri ve abdeste su yıkama

Bildir
Soru

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Bildir
İptal etmek

Hocam selamun aleyküm benim 2 sorum olucak hocam ben gusülde niyeti söyle yapiyorum kovada suyu alip basima götürüyorum daha sonra suyu basima döküyorum su basima degdikten sonra degtikten sonra hemen niyetimi kalpten getiriyorum yani deger degmez digil hocam acaba bu yaptigim dogrumu bu 1.sorum diger sorumda hocam ben abdestte niyet yerinde suyu yüzüme sürmemle yada atmamla beraber niyetimi getiriyorum yine kalpten hocam yani degdigi anda gibi degil suyu yüzüme sürmemle birlikte hemen yapiyorum hocam acaba benim yaptiklarim dogrumu ben bu konularda cok vesveseliyim hocam napmam lazim her gusulde yada abdestten sonra vesveseye kapiliyorum namaz kilarken aklima geliyo ve namazi bozmak zorunda kaliyorum hocam

Yanıtlar ( 2 )

  1. 2021-07-13T00:13:12+03:00

    Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

    Bildir
    İptal etmek
    Bu cevap düzenlenmiştir.

    Aleykum es selam Kıymetli kardeşim

    İki sorunuzda niyet ile ilgili,

    şafii mezhebinde abdestte ve gusul de niyet farzlar arasında sayılmıştır.
    >Abdest alırken niyeti farz olan yüzü yıkamada getirilmesi gerekiyor. Yani ne önce(yüzü yıkamadan önce) ne sonra(yüzü yıkadıktan sonra) tam yüz yıkanırken niyet getirilir.  Önemli olan yüzü yıkama esnasında niyet getirmenizdir. Yani ilk suyu vurmanızla başlar bir kaç saniye geçmesizle birşey değişmez yeterki ilk yüzü yıkamada niyet getirin.

    Güsülde de şafii mezhebinde suyu ilk vucudunuza değdirmenizle niyet getirisiniz. Bu şu anlama geliyor; ilk suyu dökünce niyeti getirirseniz güslünüz gecerli olur. Hani banyoya girmeden önce niyet getirseniz bu geçerli olmaz. Misal güsül yaparken güslün ortasında niyet getirmediğinizi fark ederseniz önce yıkanan yerler bir farzı(niyet getirmek) yerine getirmediğiniz için güslünüz geçersiz olur. Bu durumda tekrar ibrik alınır ilk su dükülünce niyet getirilir.
    Ayrıca ; bu vesveseden dolayı namazını bozmanız doğru bir davranış değildir. Siz kalbinizden ben elimden geldiği kadarıyla doğru olanı yapmaya çalıştım deyip aldığınız veya yaptığınız güslün geçerli olduğuna inanıp devam edeceksiniz.

    (Kaynak; el fikhu alel mezahibul erba C/1,S:63,116)
    Ayrıca aşağıda bırakacağım linke tıklayarak güsül abdesti nasıl alınır farzları nelerdir şeklinde görüntülü veya cevab şeklinde bakabilirsiniz.

    Şafii mezhebinde Gusül Abdesti Nasıl Alınır?

    Selam ve dua ile

    En iyi cevap
  2. Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

    Bildir
    İptal etmek

    Allah razi olsun hocam sizden zaten bende sizin dediginiz gibi yapiyorum yani suyu yüzüme sürmemle niyet ediyorum gusuldede ayni sekilde suyun basima degmesi ile tabi 1 veya 2 saniye gibi biraz gecikmeli oluyo ama yinede yapiyorum ben sadece su konuda cok sey yaptim hocam bazi hocalarimiz su bedene degdigi anda o anda diyolar ondan bende cok takinti yaptim yani degdigi anda o anda gibi seyi cok taktim yani cok ince dusunuyorum hocam ama sizin dediginiz gibi yapicam allah sizden razi olsun

Bir cevap bırakın

Araştır

Buradan video türünü seçin.

Video kimliğini buraya koyun: https://www.youtube.com/watch?v=sdUUx5FdySs Ex: "sdUUx5FdySs".

Güvenlik Görseli güncellemek için resme tıklayın.

Yanıtlayarak Hizmet Şartlarını kabul etmiş olursunuz.