Suların hükmü Nedir?

Bildir
Soru

Lütfen bu sorunun neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

Bildir
İptal etmek

Hocam suların hükmünü öğrenebilir miyim?

Allah razı olsun!

Yeni Üye

Cevap ( 1 )

  1. 2021-05-29T19:48:38+03:00

    Lütfen bu cevabın neden bildirilmesi gerektiğini düşündüğünüzü kısaca açıklayın.

    Bildir
    İptal etmek

    Suların Hükmü

    Yüce Allah bir âyette şöyle buyurmaktadır: “Biz gökten ter-ytemiz su indirdik.” (Furkan:25/48)
    Maddi ve manevi pisliği gidermek için mutlak suyu kullanmak şarttır. Mutlak su, limon suyu gibi ek bir isimle değil de sadece “su” olarak anılan “tabii su” dur.
    Sudan uzak durması mümkün olan çöven bitkisi gibi temiz bir şey suyun evsafım değiştirir ve bu değişiklik onu “tabii su” olmaktan çıkarırsa böyle bir su temizdir, temizleyici değildir.
    Sudan “su” olma niteliğini kaldırmayan değişim, suyun temizleyici özelliğine zarar vermez. Meselâ; suyun uzun bir süre beklemesi sonucu yosun tutması, kükürt gibi bir maddenin suyun bulunduğu veya geçtiyi yolda olması sonucu ortaya çıkan değişim gibi. Keza suyun çevresinde bulunan ağaç veya katı yağın verdiği değişimin hükmü de böyledir. İçine kasten atılan toprakla vasfı değişen su, en zahir kavle göre temiz ve temizleyicidir.
    (Altın ve gümüş kaplar hariç, sıcak ülkelerde madeni kaplarda) güneşte ısıtılan su ve abdestin farzında kullanılan su mekruh olan sudur. Abdestin sünnetinde kullanılan su ise, İmamın son kavline göre temizleyici değildir denilmiştir. Kullanılmış su birikir ve -ilerde açıklanacağı üzere- kulleteyn miktarına ulaşırsa, en sahih kavle göre temizleyici su olur.
    Kulleteyn miktarı kadar olan mutlak suya bir pislik karışırsa o su necis olmaz. Ancak suyun bir özelliği değişirse necis olur. Sudaki değişiklik kendi kendine veya başka bir su ile giderilirse su temizlenmiş hale gelir.
    Sudaki değişim, misk veya safran gibi bir madde ile keza en zahir kavle göre, toprak veya kireç ile giderilirse su temizleyici olmaz.
    Kulleteynden az olan suya bir pislik karışırsa su necis olur. Necis suya her hangi bir su eklenir de kulleteyn ölçüsüne ulaşır ve özelliğinde bir değişiklik olmazsa temizlenmiş olur. Aksi halde temizlenmiş olmaz. Zayıf kavle göre böyle bir su temizdir, temizleyici değildir.
    Canlı iken bir organı koparıldığında akıcı kanı olmayan sinek veya sivrisinek gibi hayvanlar pis maddelerden istisna edilmiştir. Meşhur kavle göre, akıcı kam olmayan hayvanların, keza bir kavle göre, normal bir gözün göremeyeceği kadar az olan pisliğin düştüğü sıvı madde pis olmaz. Ben diyorum ki, bu sonuncu görüş ezher olandır. Allah daha iyi bilir.
    Akarsuların hükmü, durgun suların hükmü gibidir. İmamın ilk kavline göre akarsuyun evsafı değişmedikçe necis olmaz.
    Kulleteyn; en sahih kavle göre Bağdat ritlesi ile ortalama beş yüz ritle (221 litre) ağırlığmdadır.
    Temiz veya pis bir nesne sebebiyle suda meydana gelen değişiklik; suyun renginde, tadında veya kokusunda
    olur.

    Kaynak: Minhac

    En iyi cevap

Bir cevap bırakın

Araştır

Buradan video türünü seçin.

Video kimliğini buraya koyun: https://www.youtube.com/watch?v=sdUUx5FdySs Ex: "sdUUx5FdySs".

Güvenlik Görseli güncellemek için resme tıklayın.

Yanıtlayarak Hizmet Şartlarını kabul etmiş olursunuz.